Morele,morele, more… ciąg dalszy…

Obiecany, kolejny morelowy przepis. Trochę także truskawkowy. Generalnie – pożegnalny. Sezon, ten właściwy, dobiega końca…   
Morele i brownie z tymiankiem. Co Wy na to? Albo jeszcze – truskawki i brownie z miętą? Sposób przygotowania pozwala na dowolne szaleństwa. Przygotowujemy brownie, rozlewamy je do foremek, a na wierzchu układamy owoce, które lubimy i mamy akurat pod ręką. Posypujemy ziołami. Są lekkie, bardzo delikatne i eleganckie. Takie na raz. Polecam gorąco. 

Mini brownies

Składniki: na 20 sztuk
3 jajka
100 g cukru trzcinowego
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
15 g mąki ziemniaczanej
250 g czekolady deserowej (minimum 60% zawartości kakao)
130 g masła
15 g gorzkiego kakao rozpuszczonego w 3 łyżkach kawy
morele, truskawki
mięta, tymianek
Przygotowanie:
1.      Rozpuszczamy kakao w kawie. W garnuszku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Dodajemy kakao. Nie pozwólmy masie zbytnio się rozgrzać. Odstawiamy.
2.     Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
3.    W osobnej misce miksujemy jajka, dodając stopniowo cukier. Kiedy ten się już rozpuści, dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie. Wlewamy masę czekoladową i wsypujemy proszek do pieczenia. Mieszamy.
4.     Wlewamy masę czekoladową do foremek na mufinki (na wysokość 1-1,5 cm). 
5.   Pokrojone drobno owoce układamy na wierzchu. Posypujemy ziołami. Truskawki miętą, morele tymiankiem.
6.      Pieczemy 12 minut, bez nawiewu.

Smacznego! 
14 comments Add yours
  1. Wspaniały pomysł. Ten dodatek tymianku kusi. 🙂
    Ja jeszcze nie robiłam nic z moreli,ale zrobię. U nas są jeszcze, mam wrażenie,że właściwie dopiero się zaczęły pokazywać:)
    Pozdrowienia:)

  2. U Ciebie dobiega końca. U nas Włoskie były pyszne, teraz wciąż Hiszpańskie, któe rozpadają się przy próbie transportu…, czekam na polskie. Zatem przyjeżdżaj, bo u nas będą i będą…;).
    Twoje browniczki zachwycjące:)
    U nas słońce po porannej ulewie, przyesyłam Ci jego promyki!

  3. A mi sie wydaje, ze wlasnie zaczely sie pojawiac te naprawde dojrzale i smaczne. Na rynku dzisiaj skrzynka 5 kilogramow byla po 8 euro – w sam raz na morelowe konfitury. Milej niedzieli Aniu !

  4. Wspaniale,musze koniecznie zrobic,cudny przepis:))szkoda,ze sezon truskawkowy dobiega konca,powinny towarzyszyc nam cale lato.Asinek.Pozdrawiam

  5. Très jolies tes photos et tes gâteaux ont l'air délicieux! (habbouss du blog "envie de pâtisseries")

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *