Obiecałam Wam to ciasto już w piątek. Niestety przygotowania do weekendowego wyjazdu zabrały mi zbyt wiele czasu i nie zdążyłam…
Moreli z czasów swojego dzieciństwa nie pamiętam, za to teraz nadrabiam zaległości. Uwielbiam ich kwaskowość, która wychodzi dopiero po upieczeniu. W tym zestawieniu pasuje idealnie. Słodkie, puszyste i wyraziste w smaku ciasto złamane kontrastem moreli. Jest po prostu przepyszne. Polecam gorąco.
Cynamonowe ciasto z morelami
Składniki:
100 g płatków migdałowych
75 g płatków owsianych
75 g mąki
200-250 g cukru trzcinowego
100 g kremowego chudego twarożku
3 jajka
¾ szklanki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300 g moreli
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180°, foremkę (23×23 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
2. Mielimy płatki migdałowe i owsiane, mieszamy je z mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
3. Mikserem ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.
4. Dodajemy twarożek i olej, mieszamy.
5. Ciągle mieszając dodajemy pozostałe sypkie składniki. Po starannym wymieszaniu przelewamy ciasto do przygotowanej foremki.
6. Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie plastry morele. Posypujemy płatkami migdałowymi.
7. Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
i ja nie pamiętam moreli z dzieciństwa. wcale. ale uwielbiam je. wiesz.. nawet teraz na stoliku leży ich 5, zaraz sobie z przyjemnością zjem patrząc na Twoje słoneczne ciasto. uściski.
wygląda na takie cudownie miękkie.
pamiętam smak moreli z działki dziadka. bardzo miłe wspomnienia. :]
Wspaniałe ciasto. Czy można wykorzystać do niego mąkę pełnoziarnistą?
No i tak sobie myślę, że chyba czas utworzyć drugą edycję mojej akcji morelkowej.
Patrząc na nie w zupełności wierzę , że jest przepyszne;)
Mniamuśne musi być!
śliczne
p.s kupiłam morele ,ale mi ,,wyszły " na surowo ,ale top dla tego ,że to pierwsze w tym roku jakie kupiłam
CUDOWNE CIASTO!!!
Jak cały Twój Blog, tak niesamowicie apetyczne:) Piękne zdjęcia!
Serdecznie pozdrawiam:)
Przeczytałam skład, zobaczyłam zdjęcie, wyobraziłam sobie smak i już wiem, że zrobię je napewno. Jutro. Jutro jest targ i pachnące morele.
Asiejko,
prawda, ze sa pyszne? Ja tez lubie na nie chocby popatrzec, pozdrawiam
Cukrowa wrozko,
wyglada i jest miekkie i bardzo puszyste, a smak ma wyjatkowy dzieki polaczeniu moreli z cynamonem, polecam i pozdrawiam,
Kabamaiga,
mozna, mozna. Z pelnoziarnista tez eksperymentowalam a na udzial w II edycji ja sie chetnie pisze, pozdrawiam
Panno Malwinno,
zachecam do sprobowania bardzo goraco, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, pozdrawiam
Ewo,
oj jest… pozdrawiam
Margot,
to dobrze, wazne ze smakowaly. Zachwycac moga pod kazda postacia, pozdrawiam
Niko,
dziekuje serdecznie i pozdrawiam
Lo,
Ciesze sie bardzo, bo stworzylam ten przepis pod wplywem chwili patrzac na morele na sklepowym straganie i w ciagu tego tygodnia zrobilam je juz 6 razy. Nikomu sie nie znudzilo i pytaja o jeszcze. Napisz, jak Ci smakowalo, pozdrawiam Cie serdecznie,
Anna
Jest rewelacyjne, przepyszne. Właśnie skończyliśmy prawie całe. Pozdrawiam. świetny przepis. Gratulacje.
Lo,
lejesz miod na moje serce:-) Dzieki, ze sprobowalas. Ciasto rzeczywiscie rozchodzi sie w oczach, a cud-maz ciagle dopomina sie o swoj kawalek, bo jak wreca, niewiele dla niego zostaje 🙂 Sciskam serdecznie, anna
Siedzę tutaj przed komputerem i się ślinię xD Cynamonu jestem przeogromną fanką i morele też lubię, więc przepis ten jest w sam raz dla mnie ;P Pozdrawiam!
cudowne
Bardzo dobre ciasto, robiłam dwukrotnie- zapraszam, bo dodałam go do ostatniego wpisu 🙂 Pozdrawiam 🙂
Juliapaulette,
ciesze sie zawsze bardzo ilekroc moj przepis sie przydaje. Ja takze bardzo lubie to ciasto. Czesto je robie o tej porze roku… Dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Anna