Cynamonowe ciasto z morelami i nadrabianie zaległości

Obiecałam Wam to ciasto już w piątek. Niestety przygotowania do weekendowego wyjazdu zabrały mi zbyt wiele czasu i nie zdążyłam…
Moreli z czasów swojego dzieciństwa nie pamiętam, za to teraz nadrabiam zaległości. Uwielbiam ich kwaskowość, która wychodzi dopiero po upieczeniu. W tym zestawieniu pasuje idealnie. Słodkie, puszyste i wyraziste w smaku ciasto złamane kontrastem moreli. Jest po prostu przepyszne. Polecam gorąco.
Cynamonowe ciasto z morelami

Składniki:
100 g płatków migdałowych
75 g płatków owsianych
75 g mąki
200-250 g cukru trzcinowego
100 g kremowego chudego twarożku
3 jajka
¾ szklanki oleju słonecznikowego
½ łyżeczki cynamonu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
300 g moreli

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180°, foremkę (23×23 cm) natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.

2. Mielimy płatki migdałowe i owsiane, mieszamy je z mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
3. Mikserem ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.
4. Dodajemy twarożek i olej, mieszamy.
5. Ciągle mieszając dodajemy pozostałe sypkie składniki. Po starannym wymieszaniu przelewamy ciasto do przygotowanej foremki.
6. Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie plastry morele. Posypujemy płatkami migdałowymi.
7. Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.

Smacznego!

15 comments Add yours
  1. i ja nie pamiętam moreli z dzieciństwa. wcale. ale uwielbiam je. wiesz.. nawet teraz na stoliku leży ich 5, zaraz sobie z przyjemnością zjem patrząc na Twoje słoneczne ciasto. uściski.

  2. Wspaniałe ciasto. Czy można wykorzystać do niego mąkę pełnoziarnistą?
    No i tak sobie myślę, że chyba czas utworzyć drugą edycję mojej akcji morelkowej.

  3. Przeczytałam skład, zobaczyłam zdjęcie, wyobraziłam sobie smak i już wiem, że zrobię je napewno. Jutro. Jutro jest targ i pachnące morele.

  4. Asiejko,
    prawda, ze sa pyszne? Ja tez lubie na nie chocby popatrzec, pozdrawiam
    Cukrowa wrozko,
    wyglada i jest miekkie i bardzo puszyste, a smak ma wyjatkowy dzieki polaczeniu moreli z cynamonem, polecam i pozdrawiam,
    Kabamaiga,
    mozna, mozna. Z pelnoziarnista tez eksperymentowalam a na udzial w II edycji ja sie chetnie pisze, pozdrawiam
    Panno Malwinno,
    zachecam do sprobowania bardzo goraco, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, pozdrawiam
    Ewo,
    oj jest… pozdrawiam
    Margot,
    to dobrze, wazne ze smakowaly. Zachwycac moga pod kazda postacia, pozdrawiam
    Niko,
    dziekuje serdecznie i pozdrawiam
    Lo,
    Ciesze sie bardzo, bo stworzylam ten przepis pod wplywem chwili patrzac na morele na sklepowym straganie i w ciagu tego tygodnia zrobilam je juz 6 razy. Nikomu sie nie znudzilo i pytaja o jeszcze. Napisz, jak Ci smakowalo, pozdrawiam Cie serdecznie,
    Anna

  5. Lo,
    lejesz miod na moje serce:-) Dzieki, ze sprobowalas. Ciasto rzeczywiscie rozchodzi sie w oczach, a cud-maz ciagle dopomina sie o swoj kawalek, bo jak wreca, niewiele dla niego zostaje 🙂 Sciskam serdecznie, anna

  6. Siedzę tutaj przed komputerem i się ślinię xD Cynamonu jestem przeogromną fanką i morele też lubię, więc przepis ten jest w sam raz dla mnie ;P Pozdrawiam!

  7. Juliapaulette,
    ciesze sie zawsze bardzo ilekroc moj przepis sie przydaje. Ja takze bardzo lubie to ciasto. Czesto je robie o tej porze roku… Dziekuje i pozdrawiam serdecznie

    Anna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *